РИМ ПЕРНИК

СРЕДНОВЕКОВНА ПЕРНИШКА КРЕПОСТ

галерия ГАЛЕРИЯ

виж още

видео ВИДЕО


виж още

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОБЕКТА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОБЕКТА

  Средновековната пернишка крепост е разположена на неголямо скалисто плато в югозападната част на Перник. Запазените останки очертават многоъгълна крепост, за която се смята, че е построена по времето на хан Омуртаг. Археолозите откриват останки, които показват, че крепост на това място е съществувала още през VІ – V в. пр. н. е. Крепостната стена е с дебелина 2 метра. Очертанията й следват естествените извивки на платото.

  Тази тракийска крепост е една от най-значимите в българските земи, засвидетелствана по археологически път. В началото на ХІ век владетел на крепостта и селището Перник е боляринът от прабългарски род Кракра. Легендите и песните за непобедимия войвода Кракра се разказват и пеят до ден днешен. Пернишката крепост придобива международна известност, когато театърът на военните действия между България и Византия се преместил в западните български земи. Византийският хронист Скилица е описал борбата на българите, водени от управителя на Пернишката крепост – Кракра, срещу византийския император Василий ІІ. Крепостта издържала на яростните обсади през 1004 и 1016 г.

  Крепостта е завладяна последна и средновековният Перник не е разрушен. И през византийското владичество запазва стратегическото си значение.

  От крепостта се открива изглед към местността “Кървавото”. Според легендата през 1016г. Кракра устоява на 88-дневна обсада, при която загиват много византийци. Оттук идва името на местността. Според едно от житията на закрилника на града – Свети Иван Рилски, в тази местност се е намирала пещерата на отшелника.

  Освен запазените основи на жилищни сгради, посетителите могат да различат и основите на три християнски храма – кръстокуполната черква, голяма трикорабна базилика и една от малкото известни двуетажни припортни черкви-гробници. Тук археолозите откриват и сребърен печат на цар Петър – единственият намерен досега сребърен печат на владетел от това време. Според легендата именно тук царят е прекарал известно време на път за срещата си със Свети Иван Рилски. През 2013г. Община Перник реализира проект „Подобряване на туристическата атракция - Средновековна крепост „Кракра Пернишки“ в гр. Перник и свързаната с нея инфраструктура“ по ОП“Регионално развитие“ 2007-2013.

  Ъгловата кула и Западната порта на крепостта са визуализирани с алтернативни материали. Отремонтирани са всички подходи към Средновековната крепост , а пътят до нея е изцяло реновиран. Изграден е атракцион – наблюдателна кула.

  Удобни и добре изградени алеи осигуряват достъп на посетителите до допълнителната атракция за туристите - катапулти и стенобойни оръдия. Върху крепостните стени са монтирани панорамни платформи, които предлагат на посетителите едно неповторимо преживяване – да видят целия град и околностите от птичи поглед.

виртуален гид ВИРТУАЛЕН ГИД

Можете да посетите виртуалният гид на средновековната пернишка крепост "Кракра" на адрес:
www.krakra-guide.com
виртуален гид

на картата НА КАРТАТА

работно време РАБОТНО ВРЕМЕ

ОТ ПОНЕДЕЛНИК ДО НЕДЕЛЯ

9:00 - 18:00 ч.

Телефон за контакт: 0882 99 02 18