РИМ ПЕРНИК

НОВИНИ

РАНОБУДНИ МАЛЧУГАНИ ДАДОХА СТАРТ НА ПРАЗНИЧНАТА ПРОГРАМА ЗА ДЕЦА

Като част от празничната инициатива на Община Перник за децата Регионален исторически музей организира празнични работилници. На 28-ми и 29-ти декември ранобудни малчугани, придружени от своите родители, баби и дядовци, дойдоха в музея. С много настроение, желание и талант те изработиха традиционни сурвачки, празнични украси от хартия и глинени съдове. А малкият Кирчо зарадва малки и големи с изпълнения на коледни песни. Изработените предмети ще бъдат включени в празничен благотворителен базар, организиран от Община Перник.

 

 

СУРВАЧКИ, ИЗРАБОТЕНИ ОТ ДЕЦАТА

 

МУЗЕЯТ ЗАРАДВА ДЕЦАТА С РАБОТИЛНИЦА ЗА СУРВАЧКИ

На 19 декември се проведе поредната Семейна събота в музея. Деца от Перник, Земен и София дойдоха със своите родители, баби и дядовци, за да си направят традиционни сурвачки.

Музейните специалисти запознаха своите малки приятели със сурвачките в различните краища на България, с магическата сила на дряна и със символиката на различните материали.

С помощта на по-възрастните и с много настроение децата си изработиха красиви и уникални сурвачки. За доброто настроение допринесе и сътрудничката на музея Елена Димитрова, която изпя старинна сурвакарска песен и научи децата да я изпълняват.

 

ВЪГЛЕНЧЕТА В ОГНИЩЕТО

В съботната сутрин децата на Перник дойдоха в музея с родителите си, за да се запознаят семейно с традиционните зимни декемврийски празници: от Варвара и Никулден през Игнажден до Бъдни вечер и Коледа. Тези уютни празници са обединени от топлината и любовта на семейното огнище. Децата научиха и видяха повече за народните традиции и обичаите, свързани с тях. Специално внимание беше обърнато на обредните хлябове, които се приготвят. Интерес предизвика разказът за игнажденския полазник на една от посетителките, г-жа Китанова. Децата разбраха, че на днешния ден, 12 декември, честваме Св. Спиридон и празника на занаятчиите и бусинските грънчари. Те поздравиха майстор Светльо, с помощта на чиято веща ръка изработиха свои съдове за бъднивечерската и коледната трапеза. Голямо е тяхното нетърпение да дойде и следващата Семейна събота, 19 декември, когато ще сътворят в музея своите оригинални традиционни сурвачки.  

 

„Хапче доброта” сподели с перничани поетесата с китара Татяна Йотова

На 27 и 28 ноември по покана на Клуба на дейците на културата и Регионалния исторически музей в Перник гостува поетесата с китара Татяна Йотова.

Татяна Йотова живее и работи в гр. Айтос. Автор е на 11 поетични книги, четири от които за деца. Тя превръща своите стихове в песни и ги изпълнява с китара в ръка. Носител е на награди от национални и международни конкурси. В творчески тандем с Хайгашод Агасян създават песни, любими на малки и големи.

В петък вечер в изложбената зала на Регионален исторически музей, където в момента е експонирана изложбата „Съхранена памет”, Татяна Йотова представи свои стихове и песни. Събитието беше уважено от областния управител на Перник д-р Александър Александров. Изпълнението на Татяна Йотова създаде изключително настроение и позитивни емоции сред публиката. Срещата продължи с неформален разговор и споделяне на впечатления между гостенката и местни творци.

Традиционната семейна събота в музея даде възможност на децата да се запознаят с детската поезия на Татяна Йотова. Пред тях авторката представи стихове от най-новата си книга „Извор с очи на дете” и свои детски песни. Тя отговори на въпросите на децата за силата на думите и музиката, за раждането на стиховете и песните й. Те, от своя страна, споделиха с нея първите си стъпки и вълнения в поезията, изобразителното изкуство, музиката.

Татяна Йотова изрази радостта си, че е намерила много нови приятели и топъл прием сред малки и пораснали перничани. Двете творчески срещи завършиха с много усмивки и пожелания за нови срещи.